L’Augment estructural de casos de violència és degut a que es denuncia més o ha que hi han més casos?

Davant la pregunta de si l’augment dels casos de violència  es degut a que les dones denuncien més o que hi han més casos de maltractaments és molt difícil respondre amb una resposta clara i contundent. El que si podem fer es veure les dades amb les que sí es podem treure unes quantes conclusions.

Al desembre de 2008 el Ministeri d’Igualtat va traure un informe que afirmava que a Espanya hi han 400.000 dones que son maltractades per la seva parella, d’aquestes sols 80.000 han denunciat aquest maltractaments. Això evidencia que molt més de la meitat de les dones maltractades no denuncia aquest fets. 

Tot i això les denúncies van augmentant any rere any possiblement pel fet que la societat està molt més conscienciada d’aquesta lacra social que és el maltracte. Farà unes dècades els maltractes es mantenien en l’anonimat de les famílies i intentaven amagar. Actualment els mitjans de comunicació des del meu punt de vista estant fent una gran tasca en aquest  aspecte fent veure a la societat que el maltractament és una lacra que “està viva” i que ens afecta a tots i perquè pot afectar a qualsevol dona del nostre voltant més proper.

Moltes dones maltractades han vist que la societat està amb elles i que hi han mitjans com les forces de seguretat i les cases d’acollida que les poden ajudar.

Una de les mesures que més han ajudat a les dones a decidir-se a denunciar i per veure que la societat els recolza és el Telefon d’Atenció Psicològica i Moral 016 on les dones i els seus familiars reben atenció psicològica i moral. Aquest telefon va rebre 73.418 trucades en els seus primers 14 mesos de vida.

Personalment veient aquestes dades penso que l’augment dels casos de violència sí es deuen a que les dones es decideixen molt més a denunciar. Abans els maltractaments es guardaven dins la llar familiar i no sortien d’allí. En canvi ara la societat està totalment conscienciada i l’estat a ficat tots els mitjans per ajudar a les dones maltractades amb penes més dures per als maltractadors tant de càstig penal com de castic social.

Tot i això cal que la societat no és relaxi perquè com veiem amb les dades del Ministeri d’Igualtat encara hi han moltes dones maltractades que no denuncien. També cal fer polítiques d’educació als infants per a inculcar-lis el respecte mutu des de la infància.

Laura Castel

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Laura Castel

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s